Головна > Новини > Ми здорові, бо ми- свідомі

Ми здорові, бо ми- свідомі

Починаючи з вересня 2016 року до квітня 2017 року в усіх школах міста проходиться тематичне ток-шоу "Ми здорові, бо ми – свідомі" в рамках соціальної компанії, зініційованої депутатом Луцької міської ради А.Покровським "Ми свідомі", До його проведення для школярів гімназії №18 залучені в якості ведучих та фасилітаторів Валерій Петрович (доцент кафедри соціальної педагогіки та педагогіки вищої школи СНУ ім. Лесі Українки), Ольга Матвійчук  (завідувач Центру практичної психології та соціальної роботи управління освіти Луцької міської ради), Андрій Здіховський (викладач кафедри соціальної педагогіки та педагогіки вищої школи СНУ ім. Лесі Українки), а також студенти спеціальності "Соціальна педагогіка".

Головною метою заходу, як і всієї соціальної програми «Ми свідомі» є антиреклама наркотиків, тобто мотивування учасників на усвідомлену відмову від вживання наркотиків.

Завдання, які прагнули вирішити організатори та ведучі ток-шоу:

– допомогти учасникам усвідомити масштаби ризику й зрозуміти  потенційні наслідки власного вибору;

– визначити негативні наслідки вживання наркотиків;

– інформувати про механізми формування залежності і вплив залежності на життя людини;

– запропонувати соціально-прийнятні альтернативи вживанню наркотиків.

Захід для учнів розпочали проведенням опитування, ключовим запитанням якого було наступне: "Чи може сильна та вольова людина з легкістю впоратися з будь-якою залежністю?". 16 старшокласників відповіли, що не згодні з цим твердженням, а 26 учасники дали ствердну відповідь.

Упродовж ток-шоу ведучі пояснили значення понять "наркотики", "наркоманія", "залежність", розповіли, які бувають види психоактивних речовин, дискутували про про негативні наслідки вживання наркотичних речовин та шукали альтернативні варіанти вживанню наркотиків.

Учні школи переглянули швецький короткометражний фільм про реальне життя наркоспоживачів "Мрія", де головна героїня мріє про щасливе життя, дітей, коханого чоловіка та прекрасний світ, але наркотики її обманули.

 Протягом ток-шоу ведучі розвіювали наявні в суспільстві міфи про психоактивні речовини, жваво дискутували під час конфронтацій. У ході ток-шоу було використано багато мультимедійних презентацій, відео сюжетів із соціальною рекламою.

  А наприкінці заходу ведучі провели повторне опитування: "Чи може сильна та вольова людина з легкістю впоратися з будь-якою залежністю?". Тепер уже 33 школярів відповіли, що не згодні з цим твердженням, і лише  9 учасників дали ствердну відповідь. Результати повторного голосування, на думку організаторів, показують , що молоді люди зрозуміли підступність дії ПАР(психоактивних речовин) на організм людини, оскільки вживання наркотиків позбавляє людину свободи, та зробили висновок, що «Якщо наркотик позбавляє людину свободи, то вже ніяка сила волі людині не допоможе!!!»

Деяка статистика про масштаби явища:

  •   Згідно останніх досліджень із проблемою наркоманії безпосередньо стикається кожна десята сім’я в Україні.
  •   ВООЗ стверджує, що в Україні біля 300 тис. тільки ін’єкційних наркоманів. Сто тисяч наркоманів перебувають на обліку. З числа облікованих наркоспоживачів 60 % мають діагноз «наркоманія».
  •   Реальна кількість наркоспоживачів і хворих на наркоманію з урахуванням прихованої залежності, складає в Україні біля 1 млн осіб, тобто на наркотики «підсіло» біля 2% населення країни
  •   За самими скромними оцінками кожний рік від наркотиків в нашій державі помирають 10-12 тис. осіб.
  •   Наркоманія в Україні збільшується на 8 % за рік – тенденція, одна з найвищих у світі
  •   70% наркоманів – молодь до 25 років.
  •   Тільки 2-3 % наркоманів виліковуються.
  •   Офіційні цифри по Волині та м.Луцьку: контингент хворих, що знаходяться на диспансерному обліку із діагнозом «Наркоманія» у 2015 році на 100 тис. населення становив в Україні 140 осіб, у Волинській області 135,5 осіб, у Луцьку 380 осіб (тобто у 2,5 вище , ніж у середньому по Україні !!!!). Захворюваність населення м. Луцька наркоманіями (на 100 тис. населення) у 2015 році хоч і менша за загальноукраїнські показники (5.81 до 8.40), проте у 1,5 рази переважає показники по Волині (3.56).

 

 

Ми були дуже вражені активністю та ерудованістю старшокласників.

Дякуємо за чудову організацію !

dsc_0038.jpgdsc_0039.jpgdsc_0052.jpgdsc_0064.jpgdsc_0073.jpgdsc_0086.jpgdsc_0103.jpgdsc_0103.jpgdsc_0136.jpgdsc_0140.jpgdsc_0144.jpgdsc_0155.jpgdsc_0156.jpgdsc_0165.jpgdsc_0165.jpg

Copyright © 2012 - 2024 Луцька гімназія №18 | сайт створено «Інтернет агентство Афіна»