Головна > Новини > Стрітення з новою весною в серці

Стрітення з новою весною в серці

На 15 лютого припадає свято, яке завершує зимовий цикл народних обрядів – Стрітення Господнє. За народними повір’ями, в цей день «зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє».

І 18 лютого 2019 року учні 6-А класу Луцької гімназії №18, з допомогою куратора та батьків підготували та провели театралізоване дійство, яке перетворилося у справжнє родинне свято.

Гімназисти віддавали шану Зимі, виконували завдання її вартових місяців, оспівували та закликали Весну. Алла Назарчук розповіла присутнім про свято, ознайомила з легендами, народними прикметами і церковними заборонами, пов’язаними з цим днем. Святкова атмосфера і подих весни за вікном дозволили учням, батькам, дідусям і бабусям відчути радість від прийдешнього відродження та оновлення природи.

Повідані Галиною Орищук історичні та біблійні міфи перенесли присутніх у ті часи, дозволили їм відчути виняткову силу свята та Стрітенської свічки, а подаровані нею обрядові пісні-замовляння на добро та тепле літо вселили гостям надію та віру у реальність виконання цих прохань.

Зачарував присутніх і танець Зими та Сніговика , у якому вогонь проганяв Зиму і закликав Весну.

Також батьки та учні взяли участь в інтерактивних конкурсах, власним прикладом закликаючи «примирення Зими та Весни».

Алла Назарчук повідала гостям, що напередодні цього свята жінки випікали печиво у вигляді пташок –  «жайворонків», оскільки, за давніми легендами, ця пташка, народжена із сонячного жару, прокидається разом із сонцем і своїм срібним голосочком сповіщає про прихід весни. На завершення родинного свята учні пригостили усіх гостей печивом-«жайворонком», нагадавши їм, що ці пташки несуть на своїх крилах золоті ключі, якими зиму замикають, а природу відмикають

Проведене родинне свято поглибило знання про святкування Стрітення, допомогло учням розвинути спостережливість, проявити кмітливість, пройнятися повагою до родини, любов‘ю до рідної мови, здружило дітей та батьків, навчило шанобливо ставитися до народних традицій.

img_6476.jpgimg_6477.jpgimg_6478.jpgimg_6479.jpgimg_6482.jpg

Copyright © 2012 - 2024 Луцька гімназія №18 | сайт створено «Інтернет агентство Афіна»