Головна > Новини > Увага, кліщі!

Увага, кліщі!

В Україні продовжено карантин до 22 травня, але з 11 травня передбачні скасування частини обмежувальних заходів. Серед запланованих послаблень є: відкриття парків, зон відпочинку, літніх майданчиків, тощо. Враховуючи природні умови Волині, які є сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів та дані епідемологічного та епізоотологіного прогнозів, в травні передбачається весняний пік активності кліщів.

   Кліщі проявляють активність протягом 7-8 місяців -  з березня-квітня по листопад  включно. А тому не слід забувати про них аж до глибокої осені! 

     Застерегти себе і близьких можна за умови дотримання нескладних правил в місцях перебування кліщів:

1. Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, і обов'язково оглядайте один одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів.

2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент, що відлякує кліщів.

3. Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів. 

4. При виявленні кліща на тілі зверніться до медичного закладу для правильного видалення кліща.

5. При відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща за допомогою петлі з грубої нитки. Захопіть нею тіло кліща якомога ближче до шкіри і видаліть кліща круговими рухами, «викручуючи» його тіло. Різкий відрив кліща  багаторазово підсилює ризик зараження.

    У будь-якому випадку, після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, що може попередити розвиток захворювання.

klichi.jpg

Copyright © 2012 - 2024 Луцька гімназія №18 | сайт створено «Інтернет агентство Афіна»